Bloggfeber, nätjournalistik och yrkesetik

På lördag 17/10 ordnas en journalistdag på Umeå Folkets Hus. Jag är inbjuden för att debattera och diskutera sociala medier och journalistik tillsammans med bland annat Sofia Mirjamsdotter, på nätet mest känd som Mymlan, från Sundsvall. Hon brukar halvt skämtsamt kallas för Sveriges bloggdrottning och ligger bland annat bakom Bloggvärldsbloggen på Aftonbladet och Same Same But Different (Om mötet mellan gamla medier och nya, där många duktiga skribenter publicerar sina tankar, en måste-läsning för alla som är intresserade av medieutveckling).

Hur som helst, temat för lördagens diskussion är ”Bloggfeber, nätjournalistik och yrkesetik”. Dagen arrangeras av Publicistklubben Norra Norrland, Västerbottens Journalistdistrik och Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd.

Det ska bli intressant, av flera olika anledningar. Nätjournalistik har hittills haft en ganska låg status bland journalister, även om jag tycker mig se vissa förändringar under det senaste året. Men nätet ses fortfarande bland många som jobbar inom de så kallade ”gammelmedierna” som något nödvändigt ont, eller ett komplement till den ”riktiga” papperstidningen. (Eller TV-kanalen/radiokanalen för den delen)

Samtidigt som många mediemänniskor också inser att det är en fråga om överlevnad – webben är inte bara framtid utan i högsta grad den arena där väldigt många hämtar information, umgås och diskuterar idag. Hur ska man som journalist förhålla sig till det? Jag ser verkligen fram emot att få diskutera den frågan, och hoppas vi har kommit längre än förra årets något förenklade diskussioner om huruvida en journalist kan/bör vara aktiv på Facebook eller inte.

Är du intresserad av journalistik, webb och framtid ska du definitivt läsa det här blogginlägget av Per Torberger: Medierna behöver en ny idé (eller Det sket sig). Det är långt, men täcker också in de flesta aspekter av framtidsspaning och omvärldsanalys, och genomgång av de argument och förslag som finns för att tidningar och andra mediehus ska överleva i framtiden.

Har du själv åsikter eller frågor i ämnet? Kom gärna och dela med dig av dina tankar på lördag, om du bor i närheten av Umeå. Enligt arrangörerna är alla välkomna! (Oavsett om du är verksam journalist eller inte)

Såhär ser programmet ut:

13.30-14.15: Överdriven larmjournalistik eller myndighetsmegafoner? En debatt om hur medierna klarat att informera om svininfluensan och massvaccinationen.

14.30-15.30 Vem älskar yrkesetiken? Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd om en bortglömd(?) hederssak.

15.45-17.00 Bloggfeber, nätjournalistik och yrkesetik
För några år sedan stängdes bloggande journalister av. I dag uppmanas vi alla att blotta oss för läsarna, lyssnarna och tittarna. Men kan vi journalister blogga hur som helst och om vad som helst? När är man privat och när är man journalist? Vem bestämmer det? Och hur går det med etiken när gränserna suddas ut?
”Mymlan” Sofia Mirjamsdotter, välkänd bloggande journalist från Sundsvall
Jenny Eklund, frilans och initiativtagare till Social Media Club Umeå
Torbjörn Bergström leder diskussionen m fl

Uppdaterat:

Om journalistdagens diskussioner skrev bland annat Ingela Hjulfors Berg på bloggen Wheelforce Media: Yrkesetik i gamla och nya medier.

4 reaktioner till “Bloggfeber, nätjournalistik och yrkesetik”

 1. Pingback: Tweets that mention Bloggfeber, nätjournalistik och yrkesetik | Konkret -- Topsy.com

 2. Pia Diaz bergner

  Jenny – tack för inspiration från dig i panelen!
  Du är ju så klok!
  hej hej Pia dB

 3. Jenny Eklund

  Pia, så otroligt glad jag blir av din kommentar!

  Och det var dessutom en trevlig avslutning på debatten i eftermiddags, när du delade med dig av positiva ord och insikter från dagen när det gäller bloggandet. För det ÄR så himla spännande och utvecklande!

 4. Pingback: 2009 i sammanfattning | Konkret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *