När jag började journalistlinjen för en oherrans massa år sedan så blev vår första övningsuppgift på utbildningen att skriva en artikel med den sanna historien om konflikten i dåvarande Jugoslavien. Oj vilken utmaning vi rookies tog oss an. Alla i klassen gjorde ambitiösa försök att skilda ämnet, och jag minns än idag vad jag slet mitt hår i att försöka få ihop en så bra och nyanserad bild som möjligt av det komplicerade kriget.

Men gick det att lösa uppgiften? Nej.

Sensmoralen vår lärare försökte få oss att förstå, både teoretiskt och praktiskt, var att det inte finns någon objektiv SANNING. Allting beror på vilken infallsvinkel man har, vilken kunskap och erfarenheter man själv bär på, vilka perspektiv man utgår ifrån, vems röster som får göras hörda och tusen andra aspekter.

Nu, 22 år och en hel livstid senare, så vet jag ju dessutom att det där inte bara gäller nyheter, utan också all slags kommunikation, alla relationer i livet och inte minst ens egna upplevelser, tankar, ord och känslor. Vad i allting är egentligen helt sant?

En dag som denna vill jag bara påminna mig själv och andra: Kom ihåg – ingenting är så enkelt som det ibland framställs. Det gäller att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt och bara ta in olika tolkningar och versioner av sanningen utan att för den skull döma.

Tro inte på allt du tänker! Det är något jag försöker påminna både mig själv och mina klienter om med jämna mellanrum…

Här är ytterligare ett tecken på hur stark (och lurig) tankens kraft kan vara, när det gäller ett område som stress. De flesta av oss är indoktrinerade i tron att stress är ohälsosamt, och kan leda till en rad psykiska och fysiska problem. Men – stress är bara farligt om du tror att det är farligt! Och med en smula träning – och omtanke! – kan du vända stess till något som till och med är hälsosamt, visar psykologen Kelly McGonigal i detta intressanta TED-talk.

“Tänk vad vi från Region Västerbotten kommer att bli jobbiga framöver. Vi kommer att inleda vartenda möte eller föredrag med en berättelse!” En kursdeltagare skämtade idag om effekten av att så många medarbetare i organisationen nu håller på att upptäcka styrkan i storytelling, via de kurser som jag håller. Ja, låt oss hoppas! ;)

Här är några foton från de senaste kursträffarna – som som vanligt var fyllda med intressanta diskussioner, skratt, rörda tårar och processmanglande.

storytelling_IMG_20140923_164547 storytelling_IMG_20141009_ storytelling_IMG_20141009_123753

 

skogen

Den senaste veckan har jag varit helt uppslukad av rapportskrivning. Har satt mig in i ett stort planerat EU-projekt inom cleantech-sektorn, och stöttat projektgruppen med processtänk, skrivningar och kommunikationsstrategier. Men efter alla mina år med att grotta i effektivitetsmetoder (som jag bland annat skrivit om i en mängd artiklar på mereffekt.nu), så hamnar jag numera mest i den grundläggande och icke så raffinerande arbetsmetoden; av eller på.

Den kreativa processen är svår att stänga av medan den pågår, så NU, när jag är klart med allt kreerande, blir det ett rejält “av”. Som började med en skön paus i skogen utanför vårt hus.

thankyou

Nu är äntligen alla röster till landstingsvalet räknade av myndigheterna. Försöker smälta det faktum att jag fått 354 unika personkryss (!) i mitt första politiska val någonsin och därmed plötsligt är en av dom som blir “inkryssad” enligt personvalsreglerna! Förstår inte riktigt hur det gått till, eftersom jag mest fokuserat på internt utvecklingsarbete i länsorganisationen sedan jag gick in i politiken. Och jag var ju fullt nöjd med den mittenplats som jag tidigare hade på listan.

Känner mig hedrad, förvirrad och förstås tacksam över att så många människor faktiskt vill att jag ska representera dem i den regionala politiken. Det här var inte riktigt vad jag hade i åtanke när jag bestämde mig för att göra en frivilliginsats inom politiken. Jag vet ännu inte riktigt vad uppkryssandet kan få för praktiska konsekvenser, men jag lovar att hur som helst att göra mitt bästa för att göra skillnad.

Sen hoppas jag också kunna bevisa att man KAN vara entreprenör och VD, mamma och fru, samhällsengagerad och konsult, vän och medmänniska, konkret och andlig, pedagog och strateg, ex-journalist och politisk representant – samtidigt.

Jag vill passa på att framföra ett stort TACK – till alla er som visat detta förtroende, och till universum som påminner mig om att go with the flow och välkomna vad som än händer…

VK_JE_landstingskryss

Uppdatering: Uppmärksamheten och feedbacken från både vänner, bekanta och obekanta de senaste dagarna har varit överväldigande. Jag som egentligen inte tycker om att vara i blickfånget får träna en hel del på att övervinna Jante… Nu har lokaltidningen Västerbottens-Kuriren också skrivit en artikel om oss som blev inkryssade. Finns här för de som har tillgång till VK plus på webben. Jag klistrar också in nyhetstexten i sin helhet här nedanför.

——

Miljöpartisten Jenny Eklund, Umeå, har kryssat sig in i landstingsfullmäktige.
– Jag är fortfarande lite chockad, säger hon.
Även kristdemokraten Betty-Ann Nilsson, Lycksele, tar plats tack vare många personröster.

Rösträkningen efter landstingsvalet är klar och i några fall blev det stora omkastningar jämfört med ordningen på valsedlarna. Jenny Eklund har kryssats in som Miljöpartiets andranamn från södra valkretsen trots att hon stod på sjätte plats.

– Jag är jätteförvånad. Varifrån kommer alla det här kryssen?

Hon tror möjligen att folk rörstat på henne eftersom de känner henne som en engagerad entreprenör och föreläsare.

Jenny Eklund är ny i politiken. Hon gick med i Miljöpartiet för ett år sedan och har bland annat arbetat med organisationsutveckling på länsnivå.

– Framför allt har jag stöttat de andra kandidaterna, säger hon

Hennes hjärtefrågor i landstinget blir folkhälsa, jämställdhet samt klimat- och utvecklingsfrågor.

Betty-Ann Nilsson, Bratten, Lycksele, tar kristdemokraternas mandat i västra valkretsen, trots att hon stod på fjärde plats. Detta tack vare 127 personröster.

– Det känns hedrande, det måste jag säga. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det, fortsätter hon.

Betty-Ann Nilsson har inte suttit i landstingsfullmäktige tidigare. De senaste fyra åren har hon varit ledamot i kommunfullmäktige samt kultur- och utbildningsnämnden i Lycksele. Nu blir det både kommun- och landstingspolitik. Till vardags är hon ortoptist på ögonmottagningen Lycksele lasarett,

– Mitt jobb är det allra viktigaste och mina uppdrag får inte inkräkta för mycket på det. Jag är den enda ortoptisten i inlandet, säger hon.

Andra som kryssat sig in i landstingsfullmäktige är Urban Larsson (C), Karl-Gustav Lilja (KD), Ulrika Lindström (V), och Kjell Hanseklint (V). Peter Olofsson (S), Nicklas Sandström (M) och Marianne Normark (FP) är de tre som fått allra flest personröster, men de toppade redan sina partiers listor.

Erik Ferry (V) fick också fler än 1 000 personröster, vilket tog honom från tredje till första plats bland vänsterpartisterna.

– Det känns jätteroligt, säger han.

Sverigedemokraten Kristina Nåvall har kommit in i landstingsfullmäktige, men SD:s ledning uppmanade henne att lämna alla uppdrag sedan Expressen avslöjat att hon skrivit flera rasistiska inlägg på sociala medier.

– Jag har redan tackat nej, säger hon.

Idag är en viktig dag för demokratin i Sverige. Och vår första valdag som aktiva partimedlemmar och fritidspolitiker. Ser med hopp, spänning och fasa fram emot hur det här dygnet ska sluta. Må vi ta steg mot mer humanitet och respekt för varandra och vår planet – och inte tvärt om…

valdagen

Klev upp tidigt i morse för att dela ut valsedlar på en mängd vallokaler i staden, innan de öppnar för allmänheten. Mycket märkligt att se både mitt eget och makens namn på två av listorna!

valsedlar

 

Och tänk att det endast är 100 år sedan Elin Wägner och alla hennes kamrater kämpade för att också kvinnor skulle få rösta i Sverige. Här är en slående bild med de 30 banden med 351 454 namnunderskrifter som krävde kvinnlig rösträtt. Tack och lov har det hänt en del sedan dess – men långtifrån tillräckligt…

kvinnlig_rostratt

 

Idag drog höstens kursverksamhet igång på allvar. Den här terminen kommer jag bland annat att återigen hålla en mängd workshops i storytelling för anställda vid Region Västerbotten. Och det började härligt; idag har jag tillsammans med kursdeltagarna fått skratta så att kinderna krampar, och diskuterat så hjärnan fått stretcha. Bra dag alltså!

kursstolar

“We know what you want to accomplish. We know how you’d like everything to turn out. The real question is, “what are you willing to push through the dip for?” What are you willing to stand up for, bleed for, commit to and generally be unreasonable about?
Because that’s what’s going to actually get done.”

/Seth Godin

Det har legat GH_heartoch grott i flera år. En idé om att kunna växla upp och kanalisera mitt (vårt) samhällsengagemang via en välgörenhetsstiftelse, som skulle kunna göra skillnad på ett annat plan än det jag kan åstadkomma på egen hand.Det här senaste året har olika viktiga pusselbitar fallit på plats, som gjort att förutsättningarna för att kunna kicka igång en sån här verksamhet äntligen är rätt.

Jag kan nu stolt kan meddela att Insamlingsstiftelsen Good Heart Foundation finns, på riktigt! Det nödvändiga pappersarbetet är fixat, stadgarna är godkända av myndigheter och vi har fått ett organisationsnummer och kan köra igång.

Så nu börjar ett nytt äventyr! Fortsättning följer, så snart vi kommit vidare med nästa steg i arbetet.

 

Så var man igång igen efter århundradets varmaste och vackraste sommar. Nu är det dags att planera och strukturera upp hösten, och ÄNTLIGEN har jag hittat en lösning på hur det kan göras på ett smart och smidigt sätt!

Så fort man är fler än två som ska samarbeta (eller har mer än två bollar i luften) så behövs det någon kommunikationsplattform eller system för allt som ska fixas och ordnas, diskuteras och dokumenteras. Jag har testat och testat en massa kommunikationsverktyg under åren och aldrig blivit riktigt nöjd. Antingen har de varit för komplicerade, krångliga att hantera, eller för simpla och otillräckliga.

Nu tror jag att jag har hittat hem. Asana är ett enkelt, logiskt och snyggt sätt att strukturera upp allt som ska fixas inom olika projekt, och som dessutom kan integreras med såväl kalendrar som Google apps/drive och Dropbox. Dessutom är det gratis (upp till 15 pers i ett projekt). Har testat i några veckor och är helnöjd – och redo för allt som är på gång! *

(Och nej, jag får ingen ersättning för att skriva detta, jag är bara ett nördigt kommunikationsfreak som blir överlycklig när system underlättar livet och vill gärna sprida ordet vidare.)

*Och mer passande har det sällan känts att använda ordet Heureka, det grekiska ordet som ju betyder “Jag har funnit det”…

woman on laptop happy arms up