Vissa saker lever verkligen sitt eget liv. Jag har tappat räkningen över alla de presentations-, kommunikations-, medie-, storytelling- och retorikkurser jag hållit under åren. Innehåll och övningar har förstås utvecklats och varierat – men det finns en sak som alltid hängt med: begreppet och tänket kring “Vad är grejen?”.

Nästan alla deltagare brukar lyfta fram att “grejen” (en övning och ett begrepp i kursen) är det som de bär med sig mest efteråt. Att det är något de tänker på så fort de ska närma sig ett ämne eller förklara det för någon annan. Kul! Så nu gör jag till slut slag i saken och döper den nygamla presentationskursen till just Vad är grejen?” – Konsten att nå ut med ett budskap. (Den som går kursen kommer att förstå varför det något knäppa begreppet fastnar) 

I augusti arrangerar vi nu en öppen kurs i ämnet, på vackra Baggböle Herrgård i Umeå. Varmt välkommen att haka på om du vill!
Vacker miljö, mycket skratt och två kreativa och krävande dagar utlovas.

Läs mer

Businesswoman Delivering Presentation At Conference

Det här klippet med den envisa katten inspirerar mig inför en situation vi står inför i en satsning. Men problem är till för att lösas, och om man bara inte ger upp, och hittar nya infallsvinklar, så brukar det ge resultat. (Pro blema = före lösning.)

Jag älskar verkligen att leda workshops; att ta sig an ett ämne och skapa förutsättningar för en process som kan leda en grupp framåt. Om gruppen dessutom verkligen VILL engagera sig och bidrar med proffsigt, öppet förhållningssätt så händer det något magiskt.

Napoleon Hill har beskrivit det här som The master mind. “No two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind [the master mind].” Och: “Every mind needs friendly contact with other minds, for food of expansion and growth.”

Idag har det varit just en sån dag. Tack till teamet på VästerbottensTurism för en dag om värdskap och kommunikation; fullt av skapande, skratt, frustration, konkret arbete och expansion! Ser fram emot att få fortsätta jobba med processen och gruppen fler gånger under året.

2

Workshop_VT

Idag fick mina workshopdeltagare bland annat göra bygga med Lego i en kommunikationsövning. Kommunikation är bland det svåraste som finns; vi missförstår och tolkar in eget, när någon kommer med information. Men med tydlighet, dialog och empati kommer vi i alla fall nästan ända fram – och får en hyfsat likadan bild som slutresultat!

Det har varit mer jobb bakom kulisserna med talarträning på sistone. Har tränat två personer inför sina viktiga framföranden; ett annorlunda invigningstal och en avgörande intervju i en rekryteringsprocess. Tyvärr kan jag inte kan jubla offentligt – men idag jublar jag inombords eftersom jag fått veta att båda händelserna gått alldeles lysande.

secret smile
Uppdaterat: Nu gör jag det här ännu mer systematiskt, med tjänsten Bli en superkommunikatör!

 

Idag var det dags för första mötet med oss i den nya skuggstyrelsen till stjärnskottet Christina Rickardsson, på företagsinkubatorn BIC Factory (kallas för BIC-board). Det blev ett möte precis i min smak: pang på, stimulerande, otvunget – och oväntat roligt hade vi! Ser verkligen fram emot resten av tiden med det här supergänget som också inkluderar Elham Pourazar och Fredrik Leek.

En gång i månaden kommer vi att träffas för att se hur vi på olika sätt kan stötta Christina Rickardsson i hennes företagande. Hon bär på en story utöver det vanliga, och det kommer att finnas en hel del mer att berätta om det under året som kommer… Stay tuned.

Läs mer: Sju nya styrelser klara till BIC-företag.

BICboard

 

Försöker vänja mig med vardagen hemma i Sverige igen, efter en månads välbehövlig vårsemester i Florida – där vi mest levde i nuet, njöt av vädret, badade, gick på äventyrsparker och blev galna på biltrafiken och den omöjliga maten. Ibland jobbade vi någon timme på förmiddagarna, vid bakgårdens skugga vid poolen… Och den här mixen gav otrolig mersmak – vi kan nu förstås inte låta bli att snickra på framtidsplaner som kan innebära ännu mer flexibelt arbete som innefattar både hemmajobb, kunduppdrag och resor med boende på olika håll i världen.

USA_9533

På hemmaplan är jag just nu i slutspurtsfasen i arbetet med sammanfattningen av en tre månaders lång förstudie. Skriver och putsar och skriver om igen. Konstaterar att bokstaven E av någon anledning tycks vara den som slitits på mest.

tangenter

 

Alla människor bär på en unik historia. Precis det här är anledningen till att jag jobbat så mycket med människors berättelser (från jobbet och från livet) de senaste 10 åren. Lyssna till klippen inbakade i talet!

TED-pristagaren Dave Isay har drivit fantastiskt inspirerande satsning där han placerat intervjubås runtom i USA där människor kunnat gå in och intervjua varandra (och sedan har man sett till att historierna bevarats). Nu blir det en app som vi alla kan använda! StoryCorps.me

Jag gillar verkligen att kunna arbeta lite varsomhelst, som jag tidigare skrivit om här och här. Den senaste tiden har det kanske varit extra varierande arbetsmiljöer – och mer exotiskt blir det förhoppningsvis framöver.

I mitt arbetsrum har jag ju faktiskt ett skrivbord med stoooor skärm. Grejen är bara den att jag aldrig sitter där. (Det gör däremot alla andra i familjen). Själv hamnar jag jämt i favoritfåtöljen eller soffan, med min kära Macbook Air i knät.

kontorsjobb

Kursutveckling med maken, tillika världens bästa jobbpartner. Vi fick inspiration att utveckla vårt kursutbud i Sprind Kompetens en fredagskväll i soffan med lappar och tända ljus. Resultatet finns här!

soffjobb

Tjänstgör som bekant i fullmäktige i Västerbottens läns landsting ibland. Närmare bestämt fyra gånger per år. Då blir det jobb på den nya paddan (som jag inte riktigt är vän med än).

VLL_fullmaktige_feb

Studieresa till Holland i mitten av februari, med många flygbyten och väntetider. Så givetvis passar man på att jobba en del på flygplatserna – med en allt annat än ergonomisk sittställning…flygjobb_lr

Teatime under möte med handskrivna anteckningar, för en gångs skull. Älskar omslaget på den lilla anteckningsboken jag köpt på Lagerhaus.

Philipsjobb Philipsmeeting1

På hotellrum blir det mest jobb i horisontellt läge. En hel del sjukdagar har det också blivit den här månaden, och även då är sängen en bra arbetsplats.

bed

Kärt återseende med f.d. kollegor inom projektet Västerbotten – berättarnas län. Vi hade jobbdag på café och museum.

Storytellingteamet_VBBL

Telefonmöten kan man behöva ha i bilen ibland –  funkar ok så länge någon annan kör…

rusk

I mars byter jag vinter, snö och slask och mot Floridas stränder. Mest ska vi vara lediga, men inte skulle det göra ont att sitta i skuggan under en palm på Siesta Key Beach i Sarasota (med världens vitaste finkorniga sand) och filosofera lite kring livet, jobbet och tillvaron. Hinna ikapp sig själv. Ta sikte på nya mål och justera kursen som ibland kan hamna lite snett när tillvaron rullar på för snabbt. Förhoppningsvis får man en och annan nygammal viktig insikt på köpet också, i en sån här miljö…

Siesta-Key

 

Idag har jag haft förmånen att få hålla i en kursdag i corporate storytelling/strategiskt berättande med det här fantastiska gänget. De är på olika sätt är engagerade i Livsentreprenören, ett projekt som ska ge ungdomar med funktionshinder möjlighet att utveckla sina entreprenöriella egenskaper, för att på så sätt kontrollera sitt eget välmående och följa sina drömmar och mål. Tacksam för många skratt, några tårar och framför allt intressanta och viktiga berättelser som tagit form idag.

storytelling_KFUM2015

Storytelling2_KFUM2015

Storytelling3_KFUM2015