Bevaka särskilda ämnen

Ibland kan det vara värdefullt att söka bland nyheter och bloggar inom ett specifikt område. Du kan bevaka din sökning med hjälp av RSS och därmed prenumerera på nyheter inom ditt intresseområde.

Du kan lägga in nyhetsbevakningar både som mejl och som RSS. Den här guiden gäller RSS-prenumeration.

Steg 1: Sök nyheter inom ditt intresseområde

Gå in på google news.  Hittas annars under  i länkfältet längst upp till vänster på Google. Det finns massa Google-verktyg: reader, mail, bilder, kalender, dokument (mycket praktiskt att kunna nå sina dokument var man än befinner sig, mer om det kommer senare). Klicka på ”mer” för att upptäcka. Hur som helst: på Google Nyheter skriver du in ett sökord i sökrutan längst upp till höger på sidan. Till exempel coachning (använd inte citattecken).

Då kommer detta resultat. Du får alltså en lista med alla aktuella nyheter och blogginlägg som är taggade (märkta) med coachning eller innehåller ordet coachning i texten. Motsvarande får du på engelska om du väljer google.com som utgångspunkt i stället för google.se.

Steg 2: Prenumerera på nyhetssökningen

I vänsterspalt hittar du en liten länk med blå text som det står RSS på. Klicka på den, och gör sedan en vanlig RSS-prenumeration.

Steg 3: Gå vidare och sök i bloggar

1) Google News.
Skrolla längst ner på sidan. Där ser du ytterligare länkar. Klicka på den i mitten, med exemplet coachning står det då: ”Sök efter coachning i bloggar”. Då får du upp en ny träffresultatlista, med bloggar men anknytning till coachning.

Gå till vänsterspalten. Där hittar du återigen länken för RSS, under Prenumerera. Klicka på länken, kopiera adressen (http://blogsearch.google.se/blogsearch_feeds?client=news&hl=sv&q=coachning&ie=utf-8&num=10&output=rss) och lägg in i din Reader.

2) Twingly
Ett annat, oftast bättre, sätt att söka i bloggar är med hjälp av Twingly. Välj ”Blog Search” eller ”Micro Blog Search” (syns som små länkar längst upp i det svarta fältet på sidan, till vänster). Då kommer en ny sida upp, med en stor sökruta i mitten. Skriv in valfritt sökord i rutan och klicka på sök.

Då kommer det fram en lista med sökresultat – allt som skrivits i registrerade bloggar om just ditt sökord. För att prenumerera går du till den gråa rutan till höger på sidan, och väljer ”Subcribe to RSS”.

Lycka till!

Relaterade texter:

RSS för nybörjare

En reaktion till “Bevaka särskilda ämnen”

  1. Pingback: Användbara internettjänster — Headway

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *