Artikel i Västerbottens Folkblad

Idag har lokaltidningen en artikel om mig i tidningen. Eftersom de inte lägger ut alla texter på webben, så publicerar jag den det här i stället. Texten är skriven av Jaija Westberg på Västerbottens Folkblad. Foto: Ulf Hägglund.

Artikel i VF 28/11 2011. Klicka på bilden så blir den större.

Jobbar som bakpulver

Jenny Eklund är idérik konsult som hjälper andra att växa

När Jenny Eklund får en idé som hon tycker är tillräckligt intressant, genomför hon den oberoende av om hon får betalt eller inte.
– Jag vill att allt jag gör ska betyda något. Jag vill göra skillnad, säger hon.

På hemsida finns ett dussin titlar på vad hon skulle kunna kalla det hon gör som entreprenör. Det är till exempel kommunikationskonsult, föreläsare, professionell coach och vd – alltså en aning svårt att sammanfatta i ett ord. Hon säger själv att hon mest jobbar som konsult.

När hon bad sin man Thomas sammanfatta vad hon egentligen är, fick hon svaret efter att han funderat ordentligt:
– Du är ett bakpulver. Du kommer in i en verksamhet och tillför en del som får annat att växa.

Utrymme för egna idéer
Jenny har arbetat som journalist i runt 15 år och är hemma i de flesta sorters medier. Efter många år som fast anställd tröttnade hon till slut på att inte kunna arbeta efter sina egna idéer, så hon sa upp sig, började frilansa och utvecklade sig inom olika områden.

Vill hitta kärnan
Sedan 1,5 år är hon entreprenör på heltid och har flera egna företag.
– Jag hjälper verksamheter att hitta vad som är deras kärna: Vad vill de göra och varför? Hur ska de göra det? Och hur ska de berätta om det?

Hon säger att det till stor del handlar om utveckling, att få människor och verksamheter att få mer effekt i det de gör eller skulle vilja göra.

Jenny har startat eller medverkat i flera olika projekt genom åren. Ett som spridit sig över hela landet är ”Skriv ditt liv”, som också var en handbok, främst riktad till äldre människor som ville dokumentera sin livshistoria.
– Den har lett till att hundratal människor runtom i landet skrivit om sina liv.

I höstas kom boken i helt omarbetad version, anpassad för nutid (och alla åldrar).

Ger ringar på vattnet
Vissa projekt har hon startat helt ideellt, till exempel de välbesöka Effektluncherna där hon kombinerade intresset för personlig utveckling med luncharrangemang.
– Det var öppna luncher där varje träff hade ett tema, som nystart, pengar, ledarskap och konsten att göra ingenting.

Det enda gästerna betalade för var själva lunchen eftersom föreläsarna ställde upp gratis.
– Det ger kontakter, utbyte, ringar på vattnet. Jag får så pass mycket ut av det att det är värt det.

Nu bygger hon vidare på Effektidén genom att erbjuda webbkurser på www.mereffekt.nu, för alla som vill få ut mer av sin tid.

Nytt berättarprojekt
Hon är också involverad i det nya projektet ”Västerbotten – berättarnas län”. Det treåriga projektet leds av Region Västerbotten syftar till att utveckla berättartraditionen för länets turistnäringar och företag.
– Jag ska jobba med att hjälpa verksamheterna att tydliggöra sin identitet. Om man vet vem man är och vad man står för, kan man också bli tydligare ut mot sina kunder.

Bildtext:
HITTAR KÄRNAN. – Jag kan bidra med att hjälpa andra hitta det som är viktigast, kärnan, i ett ämne eller en satsning och utveckla därifrån, säger Jenny Eklund, som bland annat jobbar som kommunikationskonsult i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *