Användbara internettjänster

Vilka är de vanligaste tjänsterna på Internet, och vad kan man ha dem till? Här kommer tips till nybörjare, på de webbtjänster jag tycker är mest användbara.

Tipslistan uppdateras allt eftersom.

Hitta mötestider för en grupp

Kalla till möten på ett enkelt sätt! Blir du också frustrerad över hur svårt det är försöka hitta en tid som passar ett gäng upptagna människor? Glöm mejl fram och tillbaka och använd i stället de tjänster som finns för att boka tider online. Här är en bra instruktionsfilm om hur använder Doodle och ScheduleOnce.

Dokument

a) För eget bruk. Ibland behöver man få tillgång till sina dokument från olika datorer. Givetvis kan du mejla över material till dig själv, eller spara på ett USB-minne. Men ibland är det mest praktiskt spara dokumenten på en plats som nås överallt. Sharepoint är ett betalprogram. Gratisvarianten är Google Docs (dokument), där du kan ladda upp såväl textsidor, tabeller och powerpointpresentationer. (Klicka på rubriken ”mer” när du är inne på vanliga Google, så kommer bland annat rubriken ”dokument” upp.) Dropbox är också väldigt fiffigt, där du kan lagra dina dokument och presentationer (även rätt stora sådana), men även dela med andra om du vill.

b) Gemensamma dokument. Du kan dela dina dokument med andra, vilket är väldigt användbart om ni är flera som ska jobba på samma skrivelse, eller om det finns andra som du vill ska läsa det du jobbar/jobbat meflera som behöver läsa det du. Andra kan bjudas in antingen som enbart läsare av dokumentet eller också medskapare. Google docs är mest praktiskt eftersom flera kan jobba samtidigt i samma dokument.

Bokmärken

Att spara favoritwebbsidor som bokmärken i sin egen dator funkar om du har några få som du återkommer till ofta. Men alla de där sidorna som du vill ha kvar adressen till, men som bara skapar oöverskådligt kaos i din bokmärkeslista, är betydligt enklare att samla någon annanstans. På Delicious kan du inte bara spara dina bokmärken, utan också tagga (märka) dem med olika ämnen, och dela dem med andra. Kolla in en enkel och pedagogisk förklaringsfilm på engelska. Diigo är en annan tjänst där du enkelt kan skriva anteckningar och färgmarkera text samtidigt som du sparar ett bokmärke. Annat exempel är Stumble upon.

Bilder

a) Använda andras bilder:
Om du liksom jag behöver tillgång till bilder och fotografier till olika publikationer, så finns det några gratisplatser där människor laddat in sina bilder för spridning. Det jag använder oftast är stock.xch.  Ett annat ställe är Flickr (se nedan), där du också kan kommentera andras bilder, göra dem till favoriter och använda för eget bruk, men där gäller det att läsa på användarvillkoren om vilka regler som gäller för fotot. Genom Creative Commons search (och sedan välja fliken för Flickr)  kan man söka på just de bilder som är tillgängliga för användning. Snygga bilder att använda som skrivbordsbakgrund finns på InterfaceLift och National Geographic. Här finns det tips om 37 olika gratisställen för bilder.

b) Spara och sprida egna bilder:
Det finns en mängd bildtjänster idag, där Flickr är en av de största. Du kan starta ett konto och ladda upp bilder, beskriva och tagga dem. Du väljer själv om de ska vara synliga för alla, för dina vänner eller helt privata. Används både för privat bruk och som förvaringsplats/publiceringskanal för organisationer och företag. Exempel på andra bildtjänster är Photobucket, Picasa, Bilddagboken och Webshots. Vill du redigera och leka med bilder kan du läsa mer här.

Tankekartor och tidslinjer

Tankekartor kan göras på XMind, med många olika slags funktioner. För alla slags projektarbeten eller presentationer kan det ibland vara användbart att göra en tidslinje. Vi har tidigare skrivit mer om tidslinjer, som Timeglider med flera.

Wikis

Ett sätt att  tillsammans skapa innehåll i en webbsida. Kan vara användbart för projekt eller liknande. Kolla in ännu en finfin förklaringsfilm från Commoncraft, om hur wikis fungerar. Den mest kända är givetvis Wikipedia, men det finns en rad gratistjänster som man själv kan använda. Det är dock inte lika enkelt som att till exempel ha en blogg som gemensam informationsyta.

Publicera material

Du kan publicera på webben utan att ha en egen webbsida eller blogg. Du laddar bara upp material från din dator, till exempel  Worddokument, PowerPoint, Exceldokument. Scribd är mest inriktat på dokument och skrifter, medan Slideshare har fokus på att publicera PowerPoint-presentationer.

Bloggar, RSS och nyhetsbevakning

Det bästa sättet att hålla koll på vad som skrivs inom dina intresseområden är att följa bloggar och nyhetstexter. Och det enklaste sättet för det är att prenumerera på dem. Här finns mina guider till hur du gör: RSS för nybörjare och Bevaka särskilda ämnen, samt Håll koll på bloggvärlden.

Mikroblogga

Twitter, Jaiku och svenska Bloggy är tre exempel på kända mikrobloggstjänster. Just nu (2011) är Twitter den mest populära. Att mikroblogga är ett sätt att kortfattat kommunicera med andra, och utvidga eller hålla kontakt med sitt kontaktnät. Här kan du läsa mer om mikrobloggar, och vad man kan ha dom till.

Video

Den största tjänsten är Youtube, som samlar videofilmer om allt mellan himmel och jord. Det kan vara TV-program som sänts, människors privata videsnuttar eller reklamfilmer. Vem som helst kan bidra med filmer och starta egna kanaler, och precis som med bildtjänster kan man kommetera och betygsätta andras och dela favoriter. Fler exempel: Vimeo och Google Video.

Webbsändning

Idag är det mycket lätt att direktsända på webben. Det enda som behövs är en kamera kopplad till internet på något vis, till exempel filmning via en mobiltelefon eller webbkamera. Med hjälp av Bambuser, Livestream eller U-stream.

Prata i ”telefon”

Skype är en tjänst och ett program som du laddar ner gratis till din dator, och gör det möjligt att ”ringa” gratis till andra Skypare, via datorns högtalare och mikrofon. Man kan vara två eller flera personer samtidigt, och har ni en webbkamera blir det ett videosamtal. Det går också att skicka skriftliga snabbmeddelanden via tjänsten.

Jobbrelaterat

Sammanställa information om dig själv och dina yrkeserfarenheter kan du göra hos LinkedIn. Du kan också skaffa, eller visa upp, yrkesrelaterade kontakter, och delta i olika professionella nätverk och grupper. Här har jag skrivit en guide till hur du kan använda Linkedin, och såhär ser min egen LinkedIn-sida ut.

Diskutera, kommunicera

Om ni är många som behöver kommunicera kring en viss fråga, organisation, projekt, eller kurs, och kanske befinner er på olika platser, så är det praktiskt att starta en community, ett socialt nätverk.  På Ning kan vem som helst skapa en nätverksplats, och du väljer själv om den ska vara synlig för alla eller endast för gruppmedlemmarna. Här kan man bland annat ha diskussionsforum, bloggar, undergrupper, rss-flöden. Uppdatering: Ning har numera börjat ta betalt för sina nätverksplatser, vi testar andra alternativ och återkommer om vi hittar något bra.

Sociala nätverk

Facebook är en nätgemenskap där människor kan hålla kontakt med sina vänner och bekanta. Du har en egen profilsida och kan lägga upp information om vad du gör, skicka länkar, filmer och bilder, och kommentera andra. I Facebook finns också ämnesgrupper du kan gå med i, och sidor och grupper du kan ”gilla” eller gå med i, vilket innebär att du får information från avsändarna. (Det kan vara företag, organisationer eller speciella frågor) Tävlingar, spel och frågesporter finns också på Facebook, som är världens största nätgemenskap. En annan känd är Myspace, som mer är inriktad på musik. I Umeå är Apberget den största nätgemenskapen, där främst unga deltar. Det finns en mängd specialiserade sociala nätverkssajter, för i stort sett alla intresseområden som finns, där du kan ha utbyte med likasinnade.

Musik

Spotify är en svensk musiktjänst på nätet som gör det möjligt att enkelt lyssna på dina favoritlåtar. Du kan göra egna musiklistor och dela dem med andra. För att använda gratisversionen av Spotify behöver du en inbjudan, annars kostar det några kr per dag eller en avgift i månaden och då slipper du reklam. Du kan lyssna på den ”streamade” (spelas upp direkt) musiken från vilken dator som helst genom att ladda ner ett program. Men du kan (än så länge) inte lyssna via mobilen, iPod eller MP3-spelare. Last.fm är en annan tjänst där du kan skapa din egen radiolyssning via datorn.

Personlig startsida på internet

Kanske i kategorin förena nytta med nöje? Med hjälp av personliga startside-tjänster kan du bygga ihop din egen startsida för webbläsaren (det vill säga den sida som visas när du startar Internet). Du kan plocka ihop olika moduler i form av olika RSS-flöden, e-post, kom-ihåg-listor, väderlekstjänster mm. Du kan även göra sin personliga startsida öppen för andra att se. Exempel på tjänster: NetVibes iGoogle och Superstart. Personligen orkar jag inte använda dem, men jag vet också att många andra uppskattar tjänsterna.


Det finns oändligt många fler tjänster, och nya tillkommer varje dag. Själv orkar jag inte hålla reda på eller testa dem alla, men försöker ha koll på de viktigaste – eller roligaste. Vill du få fler tips så finns här en lista på de 300 mest användbara gratisprogrammen på internet.

Vilka är dina bästa internettjänster?
Skriv gärna en kommentar och dela med dig.

Relaterade texter:

Tack till Anja Säker för hjälp med listan.

2 reaktioner till “Användbara internettjänster”

  1. Pingback: Öka din kompetens online | Konkret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *