7 tips för att rensa i röran och få mer energi

Har du saker som du känner att du borde ta tag i? Oavsett om du är en person som älskar att samla på dig prylar eller jobbar och lever ganska minimalistiskt, brukar det varje år smyga sig på onödigheter som vi inte hunnit med att sortera. Dags att rensa!

clutter
Vare sig vi märker det eller inte, så påverkas vi alla av röra. Ren oreda gör förstås att det ser stökigt ut, men även röra som inte syns på ytan påverkar oss negativt. Prylar som du inte ens vet om du vill ha, pappershögar som skapar dåligt samvete, garderober och förråd som man helst inte vill tänka på, arvegods som behålls av plikt, eller alla dessa dokument som skräpar på det virtuella skrivbordet i datorn och en massa mejl i inboxen som stressar…

De flesta människor har för mycket saker. Dessutom köper vi ofta nytt utan att ta bort något annat. Vi lever ett högt tempo och hinner ofta inte med (eller prioriterar bort) att sortera och rensa. Men det är värt att ta sig den tiden!

Space clearing

Karen Kingston som har skrivit den numera välkända boken Rensa i röran med Feng Shui, har myntat begreppet ”space clearing”. Hennes poäng är att röra får energin i våra hem – och i förlängningen också livet – att stagnera, vilket påverkar oss negativt på många sätt. Vi fastnar helt enkelt i gamla hjulspår.

När du städar och röjer befriar du dig i stället från negativ påverkan och gör plats för ny och positiv energi. Du blir lättad, får inspiration, kraft och kan skapa nya möjligheter. Det handlar inte om att ha det perfekt hemma eller på kontoret, men att bli av med allt som är onödigt och tynger. Det är ofta inte förrän du rensat ut som du märker hur mycket röran egentligen påverkade dig…

Bryt gamla mönster

rensa-i-roran-med-feng-shui

Det är lätt att gå in i rensningen med en beslutsam ansats, och sedan börja vela vid rensningen. ”Det här borde jag kanske spara, eftersom det är en gåva.” Eller ”Jag har visserligen aldrig använt den här prylen, men den kan ju komma till användning någon gång”. Här gäller det att vara modig och våga bryta mönster.

Karen Kingston skriver i sin bok: ”Spara det bästa och släng bort resten. Behåll de saker som du förknippar med underbara känslor och upplevelser. Gör dig av med ALLT som du behåller av plikt eller utifrån skuldkänslor hyser ambivalenta känslor inför eller helt enkelt bara har för många av”.

7 tips som hjälper dig att rensa i röran

1. Bestäm dig för var du ska börja

Ett vanligt misstag är att ta sig vatten över huvudet och börja rensa överallt – samtidigt. Då kan det lätt svälla till ett ogenomförbart projekt. Välj i stället ett rum, en möbel eller en låda där ska börja. Sätt ett tydligt mål: hur länge ska jag jobba med detta och hur långt ska jag då ha hunnit? Har du avsatt hela helgen kanske det är förrådet som ska rensas, har du bara en liten stund kan det vara skönt att hinna städa upp i handväskan eller en pärm.

Se till att göra det du bestämt, håll ditt löfte till dig själv! Bestäm också vilken belöning du ska få när du är klar med varje delmål.

När du har en belamringsfri zon (”clutter free zone”) gör det till en regel att inget får finnas eller placeras på den här platsen som inte hör hit. Så småningom kan du expandera den här zonen till att omfatta hela ditt hem. Och låt inte det här bli ett stressmoment utan låt det få ta den tid det tar!

2. Sortera i olika högar

Du behöver olika kartonger eller påsar för att din utrensning ska gå så smidigt som möjligt:

  • Ge bort: Du kan ge bort saker, kläder och möbler till vänner och bekanta, eller till välgörenhet.
  • Återvinning/slängas: Kanske behöver du flera olika säckar och lådor för det?
  • Säljas: Blocket, Tradera eller liknande.
  • Spara: Skaffa flera mindre lådor som du kan märka tydligt. Se bara till att spara sådant som du verkligen tror du får användning för i framtiden. Skaffa en minneslåda för varje person i familjen där ni kan spara det viktigaste, det som verkligen betyder något. (Kan fyllas på under åren och vara ett underlag för den som sen vill dokumentera och berätta om sitt liv) Förvara gärna sparade saker där de inte syns eller är i vägen, till exempel i möbler som har inbyggd förvaring, som väggskåp eller sittpallar, eller i särskilda hyllor i förråd.
  • Kanske-lådan: En tillfällig station för de saker du inte kan bestämma om genast; något som du inte behöver, men du står ändå inte ut med tanken på att sälja eller ge bort det.

3. Känn efter och rensa för en nystart

Tänk som om du skulle rensa för att flytta utomlands. Försök se dina ägodelar med nya ögon. Visualisera det du ska rensa och skapa en inre bild hur du vill att det ska se ut i rummet när du är klar. Vad är viktigast? Vad hör inte hit? Gör dig av med allt som inte ingår i din vision.

Håll varje sak du ska bestämma om och fråga dig: Är detta verkligen jag? När använde jag dig senast? Om du försvinner från mitt liv, kommer jag att sakna dig då? Känn efter om den här saken ger eller tar energi från dig; om du känner dig lätt eller om det ger ett visst obehag. Först då kan du ta ett ordentligt beslut om vad du vill eller bör behålla.

Ge bort allt sånt som du inte får en positiv känsla av. Om du inte har använt något på ett halvår så är det inte troligt att du kommer att använda det igen. Ge bort allt som får dig att känna obehag eller bli ledsen.

4. Sov på saken

Det du är osäker på lägger du i kanske-lådan. Låt det ligga där i några dagar – ibland räcker det med att sova på saken för att upptäcka att du vill göra dig av med det.

Återkom efter några dygn eller en vecka, då känns det ofta lättare att släppa taget om sakerna. Ofta blir vi osäkra för att vi investerat mycket av vår personliga energi i saken eller minnet. När det gäller minnessaker eller arvegods, kom ihåg att du inte är bunden till själva saken, du är bara bunden till minnet av personen du fick den av.

Om du har svårt att bestämma dig; lägg undan kanske-lådan i tre månader. När du sedan öppnar den igen, märker du oftast att du kan slänga hela lådan…

Planera också in när du ska åka med grejerna till återvinningen, välgörenhet eller lägga ut saker till försäljning, annars är det lätt hänt att kartongerna och säckarna blir ståendes hemma.

5. Var beredd på reaktioner

Det är ofta jobbigt att rensa ur gamla saker, särskilt de som är förknippade med starka minnen och känslor. (De saker som är svårast att närma sig är ofta dem som verkligen behöver tas itu med.) Under en rensning kan du vara beredd på en lika stor känslomässig utrensning som en materiell. Men låt det vara jobbigt en stund, och släpp sedan taget om det som varit.

Ibland kan en ritual vara viktig för processen att släppa taget. Du kan till exempel samla ihop dokument och symboler för sådant som varit extra jobbigt och riva sönder och bränna upp. Eller varför inte åka med ömtåliga grejer som du har dåliga minnen kring till återvinningen och kasta sönder dem så det krasar ordentligt? Det känns otroligt skönt efteråt!

6. Ett ställe i taget

Se till att du blir helt klar med varje plats innan du börjar med nästa. Det ger mer tillfredsställelse och skapar mindre stress.

7. Njut

Rensning leder till bättre humör, mer energi och större lugn. Njut av det du åstadkommit, välkomna så småningom nya människor och händelser i ditt liv och se till att allt du tar in i ditt hem i framtiden har en mening. Om inte, kan du ju alltid planera in fler rensningar…

Läs mer om vikten av stimulerande rum

  • Fullt hus kan leda till stress – Dagens Nyheter, Insidan
  • Rummet formar dig kan ses under april 2013 på SVT Play. Just nu visar Kunskapskanalen en serie om hur rummet påverkar vår hjärna mycket mer än vi tidigare har trott. Arkitektur och utformningen av ett rum eller ett kontorslandskap kan ändra strukturen på vår hjärna. Vi blir störda och oinspirerade i en trist miljö och kan bilda nya hjärnceller i en kreativ och stimulerande miljö!

Några tänkvärda citat om ”clutter”

”Mess creates stress (I learned this from tennis icon Andre Agassi who said he wouldn’t let anyone touch his tennis bag because if it got disorganized, he’d get distracted). So clean out the clutter in your office to get more done.”
/Robin Sharma

”Clutter-clearing is modern-day alchemy.”
Denise Linn

”Eliminate physical clutter. More importantly, eliminate spiritual clutter.”
D.H. Mondfleur

”Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.”
William Morris

”I’ve been getting rid of some clutter — anything that doesn’t serve a positive purpose in my life —
and making room for things that feel happy to me.
Because I get to make my life whatever I want it to be.
I get to make the room feel however I want it to feel.
I get to make the closet as full or as spacious as I want it.”
– Jan Denise

”Simplicity is making the journey of this life with just baggage enough.”
– Author Unknown

”The more you have, the more you are occupied. The less you have, the more free you are.”
– Mother Teresa

”The sculptor produces the beautiful statue by chipping away such parts of the marble block as are not needed – it is a process of elimination.”
– Elbert Hubbard

”Never again clutter your days or nights with
so many menial and unimportant things
that you have no time to accept
a real challenge when it comes along.
This applies to play as well as work.
A day merely survived is no cause for celebration.
You are not here to fritter away your precious hours
when you have the ability to accomplish so much
by making a slight change in your routine.
No more busy work.
No more hiding from success.
Leave time, leave space, to grow.
Now.
Now!
Not tomorrow!”
– Og Mandino

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *