2009 i sammanfattning

Såhär i backspegeln ser vi att 2009 blev ett händelserikt år – för företaget (Sprind), och för oss personligen. Företaget har funnits som en sidoverksamhet sedan 2000, men det här blev året då vi började utveckla verksamheten på allvar – och upptäckte att företagande är riktigt roligt!

Några höjdpunkter:

* Jenny gick en utbildning för kvinnliga företagare via Leia Accelerator och fick ovärderlig inspiration att utveckla verksamheten. (Många vilda idéer har fötts under senare delen av året, och några av dem tänker vi försöka förverkliga under 2010.) Höstens invigning av det nya företagshotellet (där vi numera abonnerar på lokal) med scenintervjun med Linda Skugge blev ett crescendo. Aldrig har vi haft så många besök på sajten som den veckan heller, när Linda Skugge länkade från sin blogg.

* Thomas föreläste om Våga se stigarna på Nordiska skolledarkongressen i mars, och fick sedan en rad intressanta uppdrag från olika skolor runtom i landet, men även med nya Rektorsprogrammet på Skolverket.

* Social Media Club Umeå skapades, av Jenny tillsammans med Anja Säker och Anders Carlsson. Sociala webben har för övrigt också haft en starkt bidragande orsak till vår utveckling under året, som källor till fortbildning, som arenor för nätverkande och och som ett ämne vi föreläst, debatterat och utbildat om, och upptäckt att vi faktiskt kan en hel del om.

* Umeå blev utsedd till Europeisk kulturhuvudstad år 2014. En av våra projektidéer kom med i ansökan, ett annat 2014-projekt ledde till ett nytt spännande uppdrag (Littfesten!).

* Boken Skriv ditt liv tog slut i förlagets lager – igen- och fick ännu en tryckning. Men den skulle behöva uppdateras, och funderingarna om hur det skulle kunna se ut följer med till nästa år. Livsberättandet avhandlades också (på olika sätt) på Äldreomsorgsdagarna i Stockholm, och lever på ett imponerande sätt vidare i bland annat Karlstad.

* Heldagskursen i att Skriva för webben, inför ett engagerat gäng webbredaktörer från hela mellansverige var också en vitamininjektion.

* Thomas nya projekt, som ännu inte offentliggjorts, föddes. Ett samarbete med tre andra kloka personer som också brinner för bildning. Flera ”webbinarier” och sen en brainstormingträff i Malmö under två dagar i december, resulterade i högtflygande planer som kan ta vilka vägar som helst i framtiden.

* Företagsattributen: företagslogga, visitkort, broschyrer och inte minst: denna sajt! Äntligen fixade webbredaktören en webbplats till sitt eget företag. ;o) Vi har testat oss fram med utseende och struktur på såväl logotyp som webblayout, bytte faktiskt ut båda till slut, men har nu hittat lösningar vi är väldigt nöjda med. Älskar 99 designs och WordPress. Nya och gamla kontakter har vi också numera kontakt med via vår fanpage på Facebook och på Twitter.

Givetvis har vi också haft våra motgångar. Snåriga företagsregler som ska förstås, upphandlingar som förlorats och uppdrag som blivit avbokade i sista stund. Men även om det låter klyschigt, så har det förstås också lärt oss saker, och i en del fall faktiskt också lett till oväntade vändningar.

Vill avsluta med att rikta ett stort TACK. Tack till alla er som stått vid vår sida och trott på vår förmåga, till er som inspirerat oss till nya utmaningar. Tack till er som hjälpt oss med alla ”tråkiga” saker som teknik och ekonomi.

Och tack till alla er som anlitat oss under 2009. Utan er skulle vi inte ha upptäckt att vi faktiskt brinner för den egna verksamheten, och vill satsa på den på allvar i framtiden.

PS: Givetvis finns det andra jobbrelaterade saker som hänt under 2009, inte minst på våra andra uppdrag och arbetsplatser. Men det är en helt annan historia.

* Uppdatering:

En reaktion till “2009 i sammanfattning”

  1. Kerstin Lindgren

    God fortsättning på det nya året både privat och i företagandet. Jag känner Jenny och vet vilken idespruta hon är men vad jag nu förstår kan ni båda tävla i kreativitet. ”Våga se stigarna” blir jag nyfiken på kanske kan jag så småningom få en innehållsbeskrivning. Jag tror att jag varit lite av ”stigfinnare” i mitt liv och då tänker jag inte bara på att min man hette Stig utan framför allt mitt läraräventyr. Det förvånar mig att Linda Skugge är med i detta sammanhang – men det är väl i så fall inte som skrivare – skrivkonsten behärskar hon inte. Hon borde gå kursen Skriv ditt liv med Jenny. Jag ser fram emot att höra mer om er ”framfart”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *