Vad drömmer du om? Vad vill du uppnå? Hur vill du leva och jobba? Stora och viktiga frågor – men inte alltid så lätta att svara på.

stop-dream
Det är alltför vanligt att vi sätter upp mål, visioner och lever ett liv utifrån vad vi tror att vi vill, och tror är möjligt, i stället för vi egentligen skulle vilja och egentligen kan uppnå.

Vi begränsar oss, redan från början.

Jag möter mängder av människor i organisationer och företag som vill utveckla sin verksamhet eller göra förändringar i sitt privatliv – men som fastnar redan från start i sina egna tankebanor om vad som är rimligt och möjligt. De blir hemmablinda av alla hindren de är van att se. Tankar som ”Det där är omöjligt”, ”Vi kommer aldrig ha råd” eller ”Det kanske funkar för andra, men inte för mig”  stoppar våra drömmar – ibland innan vi ens blivit medvetna om dem.

Och så väljer vi bort det vi innerst inne vill för att i stället ta en realistisk målsättning. (Eller i värsta fall strävar vi mot ett mål som egentligen är någon annans.)

Det trodde jag aldrig

Jag har varit där många gånger själv. Det har funnits stunder då jag inte ens haft någon aning om vad jag helst av allt skulle vilja göra. Och massor av saker som jag gör idag, som jag aldrig trodde att jag skulle kunna, våga – eller ens vilja.

Så vad är det som hindrar oss från att tänka stort? Som gör att vi lurar oss själva på det här (omedvetna) viset?

Strunta i vad du tror är möjligt

Mentala tränaren Olof Röhlander förklarar det bra i sin blogg Upphopp, om loppan som slog i taket och om anpassade önskningar (adaptiva preferenser). Hur vi, precis som lopporna i experimenten, anpassar våra mål, visioner och drömmar efter begränsningar som inte riktigt finns där längre. Hinder och utmaningar finns det ju gott om, men vi har en tendens att välja bort saker i onödan, för att vi tror att det är omöjligt – när det i själva verket ofta finns sätt att komma runt det.

Tim Ferriss, författaren till 4 timmars arbetsvecka, har samma utgångspunkt när han ger tips och råd om att hela tiden tänja på gränsen för vi tror är möjligt, och leva det liv som vi drömmer om – redan nu.

Hur gör man då?

Det finns sätt att lura våra tankar lite, för att komma igång och se vad som är viktigast.

Ett användbart knep är att strunta i vad vi tror är möjligt, tills vidare. Att helt lägga bort alla inre tankar och protester om att det inte går, och lek med tanken: Om det skulle gå, hur skulle det vara då?

10 frågor för att hitta vad du egentligen skulle vilja göra

 • Om jag hade obegränsat med tid och pengar, vad skulle jag då vilja göra? Hur skulle t.ex. en vecka eller månad eller år se ut?
 • Vad skulle jag göra om det inte fanns minsta lilla risk för misslyckande?
 • Om jag kunde nå ett av mina mål, vilket som helst, inom ett dygn – vilket skulle jag då välja?
 • Vad skulle göra det roligt att vakna på morgonen?
 • Vad tycker jag om att prata om med mina nära och kära, eller vad läser jag helst om?
 • Vad skulle jag kunna göra helt utan betalning (bara för att det är så givande)?
 • Vilken är den viktigaste förändringen jag skulle göra i mitt liv eller arbete, om allt var enkelt och möjligt och det inte fanns några begränsningar eller hinder?
 • Om jag var tio gånger smartare än jag är idag, hur skulle det förändra läget? Vad skulle jag göra då?
 • På vilket sätt vill jag göra skillnad eller bidra till den här världen?
 • Vem vill jag vara?

Och om ingen av dessa hjälper till att hitta vad du egentligen drömmer om eller vill göra – prova den här:

 • Vad frustrerar dig mest i ditt liv?

I svaret på den frågan finns antagligen en stark ledtråd till hur du egentligen skulle vilja ha det.

 

Recommended Posts

Lämna en kommentar